Tuesday, October 19, 2010

BRING ME OUT OF THIS MESS !



Abuya , 
along rinduu sangat kat abuya . Abuya dah lama tak telepon along . Abuya dah lama tak tanya kabar along . Klu along telepon abuya , mesti tukang operator tu cakap " maaf , no yang anda dail berada di luar kawasan " . Abuya tak nghenduuu along ke ? Along nghendu nak dengar lawak bodo abuya . Nak dengar abuya cerita pasal tempat kerja abuya . Nak tengok abuya buat kerja . Nak picit kepala abuya . Lepas tu da lama tak geram dengan abuya , bila along tengok tv , cerita lagi 5 minit nak abes , abuya dah tuko channel ! tension ! tension ! Sungguh ! . Bila ummi bising , mesti abuya cakap " abuya balik uma sekali sekale je bole tgk tv !! "


Abuya , 
abuya tahu tak abuya bawak kereta lajuuuu sangat ! Abuya tahu tak along mabuk . Pernah sekali kita gi shopim , abuya bawak kereta laju , along muntah tepi jalan . Along pening lar abuya . Jalan dah lah bengkak bengkok bagai . Tapi takpe , sekarang along dah ade ubat , along akan pastikan along makan ubat tu dulu , along tak nak abuya rasa bersalah sebab bawak laju .


Abuya ,
Along nak beli beg baru , abuya kasik duet . Along nak beli jaket , abuya kasik duet . Along nak beli jeans baru , abuya kasik duet . Mase cuti aritu , abuya sanggup singgah terus tempat kerja along lepas balik dari kerja semata-mata nak amek along balik rehat . Lepas tu abuya penat , abuya bangun jugak nak hantar along . Terima kasih abuya .


Abuya igt tak pertama kali along maen kuali , tangan along kena kuali panas . Along sedey , along tido kat bilik ummi dengan abuya , tetibe along sedar , abuya tengah sapu minyak kat tangan along . Along buat-buat tido je masa tu , padahal kena kuali panas je ciket . Mase tu abuya baru balik kerja terus gi tengok along .


Abuya igt tak dulu abuya beli katil double dacker , along tido atas sengsorang . Along kan kakak ! adeq-adeq tak bole tido dengan along . Along kena tido sorang ! tak kire ! tak kire ! Tetibe satu malam tuh , along jatuh gedebuk bawah katil , padan muka along , tu lahhhh .. derhaka dengan adeq-adeq . Ni jatuh bukan jatuh biasa , sebab along jatuh smpy hempap kipas meja kat lantai tuh . Bunyi kuat sangat , abuya dari depan terus masuk bilik angkat along . Abuya terkejut , abuya terus picit along . Sebenarnya kan abuya ,along tak sakit pon , tp along nak abuya picit along . Along nanges masa tu sebab along terkejut .


Along igt lagi , dulu abuya gi outstation Indon , along , kngah ngn k.uda semua demam nghendu abuya . Dulu kita susah , umah pon sewa , kereta takde , pergi mana-mana naek bas , ade moto , tu pon atok punye . Bila balik dari indon , abuya beli kan kitorang kasut tumit , dengan beg bimbit . Suka tak payah cakap , tido pon berkasut ! 


Abuya ,
Abuya dah kasik along lebih daripada along nak . Abuya dah kasik along lebih dari kemampuan abuya . Sebab along tahu , abuya akan usahakan jugak setiap permintaan anak-anak abuya . Walaupon abuya tahu , abuya kena berkorban . Sebab tu along tak pernah lupa ucap terima kasih kat abuya .








Ummi ,
kali ni da termasuk kali ke-2 ummi bagi text , ummi nghenduu anak-anak ummi . Along pun nghenduu . Tinggal lagi 2 tahun je lagi , along belajar sungguh-sungguh . Let me handle semua perbelanjaan uma . Duit ummi dengan abuya simpan !!!! biar along tanggung . Adik-adik pon along tanggung . Lepas ni ummi dengan abuya pergi bercuti eh , abuya da lar balik sekali sekala . Abuya da pernat bekerja dah . Along tahu . Setiap hari duk bawah matahari , ummi pulak bersengkang mata . Along tahuuu ! Along tahuuuu !


Ummi ,
terima kasih jadi pendengar setia . Along igt lagi masa along putus cinta , Orang pertama along tpom SYU , lepas tu along kejut ummi bangun tido , along tak tahu nak cakap dengan sapa . Ummi tenangkan along . Padahal sebelum tu ummi da cakap da dengan along , ummi nak buat doa selamat sekali dengan dia . Seminggu along tak makan , ummi tak paksa along . Adik-adik text along suoh makan . Along balik kerja , along mandi , along terus tido . Along tak cakap dengan sape2 . Along dengar lagu . Along tak nak dengar suara manusia . Along rasa masa tu , along jatuh tak berbangun .wutsoever , ALONG percaya kebenaran itu pasti ada . Ada hikmah !! Sekurang-kurangnya along tahu KEBENARAN kan ummi . Along jadi kuat sebab along ada ummi , along ada abuya , along ada kak ngah , along ada k.uda , along ada boboy . Masa tu semua paham along . Along ada syu , dan along ada farah wahida . Sampailah sekarang along ada kak sha , epul , zaher , aiman , nadia dgn fatin . Along dah jadik along yang dulu .



Ummi tak suka klu along tpom mintak duet . Ummi selalu buat2 tak dengar . Tapi ummi tahu tak , along mmg nak duet !!! ummi nak ke anak ummi tak makan ? ummi nak ke anak ummi kebulur ? da lar anak ummi ni da sedia maklum makin kurus, bertambah kurus ummi tahu takkkk !!! Ummi nak duet !


Along tahu ummi susah hati . Ummi da banyak berkorban untuk anak-anak ummi . Ummi berkorban perasaan , makan hati , air mata tak payah cakap . Ummi selalu cakap bila anak ummi nak besar . Ummi takut tak sempat nak rasa duet anak ummi , tak sempat nk tgk anak-anak ummi ada keluarga sendiri .



Along selalu bunyi dengan ummi , along nak moto , Along nak gerak susah . Abuya ade text along , abuya tengah usahakan nak beli moto untuk along . Ummi cakap , ummi da simpan dah duet nak buat beli moto along , tapi ..... tipu kalau along cakap along tak sedey , tp along tahu therapy ummi lagi penting , along taknak ummi saket-saket lagi , along taknak ummi pening-pening lagi . Along janji , along dah tak nak bunyi pasal moto , along tak nak ummi dengan abuya susah hati lagi .


Baru-baru ni along text ummi , along sedey . Ummi terus call along . Along nak tahan air mata , tp along tak bole ! rapuhnya along !!!!!!!




Ummi , abuya ,
ada tak orang nak bawak along lari dari Malaysia , tapi taknak lombok ! taknak siam ! nak melangkah jauh lebih dari tuuu . Along nak kehidupan along , along nak hidup baru . Along dah tak nak jumpa orang-orang yang along kenal . Along serik . Along penat dengan manusia sekeliling along . Along penat ! Along lelah ! Along serabut !!! ..


Sesungguhnya along tak jumpa lagi kehidupan sebenar along .




tolong bawak saya pergi jauh bole tak ?

3 comments:

Mye said...

sis...sumpah sedih..
hmmm..

pat!hing said...

sis menulis sambil menanges my sayang :)

Mye said...

hmm..chill k sis..
sis kan kuat..
tamo nanges2 lagi k..

my da kuat da..
ble tene tngal nan lan ag,my da ta nanges2 da..
so,kuat k sis..