Saturday, December 18, 2010

i menyampah taw !

Okkay ! i nak cakap secara random (kot !) . Klu Kak Sha ade neh , mesti dy tye i ,

"ko asal status macam tu ? ko cakap kat sape ha ?"

as ussual , mestilah i cakap

"saya cakap secara general lah kak shaa !"



Frankly lah kan , i nak cakap terus terang neh . Urm3 , tapi jangan cakap sesape taw . I memang selalu cakap , buat status and whatsoever based on my mata ekceli . Kadang-kadang bila teringat sesuatu peristiwa , terus terlintas and ter'bual . Arghhh , memang takde sape bole paham perangai yang gila nak mampus dan complicated sangat neh . Opss , i tak kesah ! Sungguh !! tak tipuuu .



















------ lari tajuk . tengah kejo balik neh , kejap taw ! -------


















Keluarga i bukan keluarga kaya bagai , i panggey daddy i abuya , mummy i panggey ummi . Hohoho , keluarga i xde lah imej islamik segalaaa , klu u all nak cakap panggilan kampung ke , kuno , zaman rejam israel ke , i tak kesah . Sungguh ! tak kesa pon .


















------ sedang bertenang ------






















tuka nama pengganti diri sekarang ,


Ye, family saya tak pernah pon jejak luar negara . Habis-habisan jijakkk sempadan Singapura je . Abuya ajak kitorang pergi , redah kesesakan sempadan , kemudian patah balik . Takde permit , eh eh eh takde visa , eh bukan bukan , takde passport lahhh . Tapi , siyes , kitorang gembiraaa giler kot . Dapat tengok bontot Singapura dari Pantai Lido pun da terlonjak-lonjak keriangan . Macam hell eh ? Tak lahh , kitorang rasa macam heaven taw . 



Barang-barang pun bukan import , export pun tak (giler kan , takkan nak guna export ) . Saya guna barang dari kilang je . Eh eh , aku adaa barang import , tapi kan tapi kan .... dari thailand je , murah je , takde pun nak guna barang Paris ke , Amerikaaa ke , Aussie ke .... kalau ada pun , saya tak jaja satu kampung lahh . Simpan , senyap , nti pencuri tahuuu !! 



Keluarga saya tak mampu , keluarga saya tak kaya , keluarga saya tak beradaaa , saya tak pandai , saya insan fana , ghana , lagi hinaaa . 





Dah lah tuuuu , saya menyampah taw . Telinga saya dah berdesing dengar , taik telinga saya da bole buat jus taw , cop ! tambah ais , baru lah menyirap . Mata saya ni da berair ngadap , hati saya ni da menjerit macam serigalaaaa tak lepas kentut , dan kaki saya ni da macam cicak kubeng tak lepass angin lagak nya . 





Saya tak mampu nak pergi kolej swasta macam awak . Nak sentuh DSLR pun tak berani , takut tak mampu nak bayar balik . Kamera pun takde , tumpang kamera orang je bole . Handset pun kadang-kadang bernyawa ,kadang-kadang tak bernyawa . Sadis ke ?? Tak pun , saya ada keluarga bahagia .





Saya guna katil spring je , tu pun spring macam tak nak berfungsi sangat , nak buat henjut malam-malam konpem , korang terpelanting balik . Senang kata , ko pergilah sewa hotel murah lagi bagus . Rangka besi je , takde nak kayu jati ke , eric leong ke , lavino ke , takde ! takde ! takde! bekas welding yang lebih2 tuh , lepas tu weld balik , buat bentuk katil siza queen . At least , tak ! tak ! sekurang-kurangnya saya ada katil . Sedangkan ada lagi manusia kat luar sana , tak berkatil malah tak berlantai .






Sebenarnya kan , saya nak cakap , bersyukurlah dengan hidup , tak payah nak cerewet sangat , tak payah nak compare cara hidup orang kampung dengan orang bandar , bila duduk di tempat orang , ikut adat orang tu lah , nak bawak adat ko , memang tak jadi lah . Penamatnya , macam nak kena maki , (sekarang saya da ta nak maki-maki orang ) , jangan nak banding cara hidup ko yang konon metropolitan dengan cara hidup orang yang sedar diri . Saya sedar kat mana bumi , kat mana langit dan beza langit dan lelangit !!







Saya ada ummi yang selalu dengar anak-anak nya berceritaaa , paham tentang cerita cinta anak-anak , ada abuya sebagai bank keluarga , ikut kata anak-anak , selalu mengalah kerana anak-anak , berkerja siang malam , berteduh matahari dan menadah hujan , mendengar kilat dan guruh yang berdentum dentam , adik-adik yang penyayang , ikut cakap kakak ,  cukup ! cukup !! dan sangat cukup !! 






akhir kataaa , I  MENYAMPAHHHH  TAW !!!










.

2 comments:

zarith said...

ni mesti kes ada mnusia yang berlagak dapat hidup dengan kekeyaan keluarga terus bersikap riak kan?

its okay. kita sama. apa yang kita boleh buat. biar je dorang tu. kita dah gembira cukup lah kan :)

pat!hing said...

haa ! th takpe . rase macam hell . bile ntah nak blaaa dr hidup sayaa !