Saturday, January 8, 2011

ingat tak nak menangis , tp ternangis..



Ummi , kalau lah ummi dengan abuya dengar rintihan along . Kalaulah ummi dengan abuya baca belog along . Kalau lah ummi engan abuya bukak belog along . Kalau lah ummi dengan abuya tahu , hati along rasa ape sebenarnya . Tapi along tahu , ummi dengan abuya tak dapat bukak , sebab kat rumah mana ada internet , apatah lagi laptop or CPU bagai kan .



Hari ini ummi tepon along , along tahu , ummi rindu along . 



Ummi along nak moto !! dari dulu lagi ummi dengan abuya cakap nak kasik tapi takde pun .Masa lepas SPM , ummi dengan abuya beriya benar suruh along amik lesen . Tapi along amik sekerat jalan je , sebab along paham ummi dengan abuya takde duet . Along tak pernah nak mintak , abuya dengan ummi pun tak pernah nak bunyi nak kasik masa tuh . Masa tu nak sambung L , along nk kena bayar RM200 , nak amik gambar kat kedai pun along guna duit sendiri . Tapi ummi dengan abuya tak pernah tanya perkembangan lesen along masa tuh . Takpe lah , takde duet sangat agaknya .



Along da start sibuk , nk uruskan pindah sekolah dari Terengganu , balik Johor.Along ulang alik Johor Terengganu , along selesaikan sendiri semua.Balik Johor ,  Along terkejut , ummi dengan abuya buatkan kak ngah spek mata . 2 pasang pulak tuh . Harga nak dekat RM300 . Hati along masa tuh ALLAH je tahu , along nangis malam-malam . Semua orang tak tahu . Dan sampai sekarang , sampai sekarang bila along teringat mesti along menangis. Orang tak paham , orang takkan paham . Sampai along berjanji , bersumpah dengan diri along , along takkan guna duit ummi dengan abuya buat lesen .



Hari tu , ummi beriya benar nak beli moto,along semangat gi usha kedai moto dengan syu. Along nak gi usha kedai moto dengan ummi pulak tapi ummi cakap , tunggu abuya datang . Bila abuya sampai Terengganu , banyak kali along sound ummi , tak nak gi usha moto ke ? tapi ummi buat tak tahu je . Along sedih , tapi takkan lah along nak cakap ; along sedih . Takpe lah .



Ummi , along nak buat spek mata. Spek mata dulu , dah lama sangat . Dah lama sangat tak bertukar.Tapi ummi cakap , amik je lah yang ummi yang lama tuh . Yang asal tu pun , spek lama ummi , dan sekarang ummi suruh amik spek mata ummi yang lama lagi . Ummi , along nk jugak yang baru macam ummi beli kat kak ngah selalu . Along nak jugak rasa pakai spek 1st hand yang baru keluar dari kilang . 



Kali ini along masuk U , ummi dengan abuya tak kasik pun along duet . Ummi dengan abuya tak nak tanya along ke , duet along cukup ke tak ? hidup along baek tak ? rumah sewa baru along ok tak ?course semua dah isi belom ? ummi tak nak tanya ke ? abuya tak nak tanya ke ?



Cuti sem baru ni , along jumpe abuya tak sampai 10 kali . Abuya jarang balik rumah . Abuya tak rindu along ke ? Abuya tak nak masak untuk along dah ke ? Along tahu abuya sibuk . Balik rumah pun seminggu sekali , tu pun kekadang hari minggu abuya kerja . Along rindu abuya yang dulu . Along tak sempat nak tido beralas tangan abuya . Along tak sempat nk bercerita pasal belajar along . Along tak sempat nak cot cet cot cet dengan abuya pasal kengkawan along .



Adik-adik , jangan berkira dengan along . Kau tak tahu , aku catu makanan sebab kasik duet kat kau . Kau tak tahu , aku tebalkan muka pinjam moto dengan orang nk jumpa kau , amik kau kat sekolah . Kau tak tahu , Kau tak tahu aku redah hujan sebab nak kasik kau duet belanja . Kau tak tahu , aku demam ke ,aku excident ke sebab aku tak nak kau risau , kau tak tahu masa duet kat dalam purse aku ade RM10 je , aku bagi kau nasik penuh . aku tak makan takpe , asal kau makan . Kau tak tahu , betapa luruhnya hati aku sebab kau tak pernah cakap terima kasih . Dan kau buat nada langsung tak ikhlas cakap terima kasih kat aku . Kau siat hati aku , daging aku halus-halus . Takpe lah , kau kecik lagi , kau tak tahu pape . Aku kan kakak , aku kena mengalah dan selalu mengalah .




Kau kena sedar tihin , kau tu bodoh. kau tak pandai macam adik-adik kau yang lain . Kau tak sama macam diorang, Kau kakak , banyak benda kau kena bekorban .Kau kena sedar diri . Kau tak boleh dengki dengan adik-adik kau . Sebab adik-adk kau pandai , dan kau memang terang-terang bodoh , Kau tak boleh salah ummi dengan abuya sebab lebihkan adik-adik kau . Da lah ,setop mintak yang bukan-bukan .



Dah lah , hati aku da kebal nak berhadapan dengan musibah , hati aku dah lali dengan masalah dunia . Dan hati aku dah tak kesah dengan perpisahan .




.

4 comments:

.MISS_SHASHA. said...

ko ni kan, pagi2 dah buat aku sebak. udah la tgk My Sister's Keeper asyik menangis! haishhh..








DONT WORRY DEAR, U HAVE US, THE 4 IDIOTS. U OWN US! FOREVER AND ALWAYS.. TAU!!!

Anonymous said...

chill sayang . sadis :(

Engku Muhammad Syahir said...

macam citer dongeng yang aku dok wat karangan masa kecik dulu.tapi betol rupanye

pat!hing said...

ksha : eh ape sedih-sedih neh , nampak muka saya macam sedih ke ? HAHA



makcik anon : eh aku kan chill sokmo . HEHE


pokmat : ngajing pe ? HAHA